Σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 19 έτη καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά ο 19χρονος, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» τον Δεκέμβριο του 2023.
Παρά την προσπάθεια των συνηγόρων του να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα, γεγονός που βάρυνε την τελική του ποινή. Εκτός από την ισόβια κάθειρξη, του επιβλήθηκε ποινή 19 ετών για άλλες εγκληματικές ενέργειες, όπως κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλικών, συμμετοχή σε βιαιοπραγίες και χρήση βεγγαλικών. Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε έντονη συγκίνηση, με τη μητέρα του αστυνομικού να ξεσπά σε κλάματα.
Κατά την αγόρευσή τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως ο κατηγορούμενος ήταν νεαρός και επηρεαζόταν από μεγαλύτερους. «Είναι παιδί, η δικογραφία λέει ότι οι “μικροί” υπάκουαν στους “μεγάλους”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώτος δικηγόρος. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα του αδικοχαμένου αστυνομικού, ο οποίος απάντησε οργισμένος: «Δόντια έβγαλε; Δεν είναι παιδί, άνδρας είναι. Ο γιος μου 19 ετών πήγε στο στρατό» και αποχώρησε από την αίθουσα.
Ο δεύτερος δικηγόρος τόνισε: «Έγινε κανένας έλεγχος γιατί τα μεγάλα ονόματα εκείνη την ημέρα που έφυγαν από το “Μελίνα Μερκούρη”; Αυτά τα είπε εδώ ο επικεφαλής της διμοιρίας. Ο 18χρονος ήταν ένα πειθήνιο όργανο», υποστηρίζοντας πως ο πελάτης του ήταν υπό την επιρροή άλλων.
Αντίθετα, η εισαγγελέας επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος είχε πλήρη συνείδηση των πράξεών του: «Προέκυψε με σαφήνεια ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν πειθήνιο όργανο. Μπορούσε να μην πάρει στα χέρια του τη ναυτική φωτοβολίδα; Μπορούσε. Μπορούσε να μην τη ρίξει; Μπορούσε. Έκανε όμως συγκεκριμένες εγκληματικές επιλογές. Τρεις ημέρες πριν είχε πάει στο Βόλο και προκάλεσε επεισόδια. Άλλες τρεις ακόμη φορές είχε εμπλακεί σε επεισόδια. Δεν μάθαμε ποτέ τον χαρακτήρα του, δεν ήρθε καν εδώ να απολογηθεί. Είχε δουλειά, είχε σύντροφό, είχε τη ζωή ενός 30αρη», κατέληξε, ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος για το ελαφρυντικό.
Τελικά, με πλειοψηφία 6-1, το δικαστήριο αρνήθηκε να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή της βαρύτερης δυνατής ποινής.