Πολωνοί αξιωματούχοι γνωστοποίησαν ότι έλαβαν επιστολή με νέες πληροφορίες για τη φημολογούμενη τοποθεσία του περιβόητου ναζιστικού «χρυσού τρένου», το οποίο εξαφανίστηκε προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η επιστολή, με ημερομηνία 23 Απριλίου, προέρχεται από ανώνυμο αποστολέα που ισχυρίζεται ότι εντόπισε «καμουφλαρισμένα βαγόνια τρένου» κρυμμένα σε ένα τούνελ κοντά στην πόλη Wałbrzych, στη νοτιοδυτική Πολωνία. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένα θωρακισμένο ναζιστικό τρένο γεμάτο χρυσό, κοσμήματα και έργα τέχνης ξεκίνησε από το Βρότσλαβ αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, με τις φήμες να το θέλουν θαμμένο σε υπόγειες σήραγγες της περιοχής.
Ο αποστολέας αναφέρει: «Τρία βαγόνια τρένου από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι κρυμμένα σε ένα καμουφλαρισμένο τούνελ. Κάθε βαγόνι έχει μήκος περίπου 12 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και ύψος 4 μέτρα. Τα βαγόνια είναι κρυμμένα πίσω από μια κλειστή, συρόμενη ατσάλινη πόρτα στην είσοδο του τούνελ».
Συνεχίζει: «Τα βαγόνια περιέχουν πολύτιμα μέταλλα, μεταξύ των οποίων και χρυσό. Ακριβή γεωδαιτικά στοιχεία θα δοθούν στον δήμαρχο του Wałbrzych ή στον αναπληρωτή του με τη μορφή συνημμένων».
Η εκπρόσωπος της πόλης, Kamila Świerczyńska, επιβεβαίωσε την παραλαβή της επιστολής, σημειώνοντας ότι «ένας άνδρας, του οποίου τα στοιχεία δεν μπορώ να αποκαλύψω, συνέταξε μια έκθεση για την ανακάλυψη, την οποία ο Τύπος αποκαλεί ‘το χρυσό τρένο’». Σύμφωνα με την ίδια, η επιστολή συνοδευόταν από τέσσερα συνημμένα, περιλαμβανομένων γεωδαιτικών πινάκων, τοπογραφικών προφίλ, χάρτη της σήραγγας και κατάθεσης αυτόπτη μάρτυρα από την εποχή του πολέμου.
Η Άννα Νοβακόφσκα, επικεφαλής του τοπικού γραφείου προστασίας μνημείων, δήλωσε: «Μετά από ανάλυση διαφόρων πηγών και εγγράφων, ο άνδρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε εντοπίσει ένα τούνελ με το λεγόμενο χρυσό τρένο στο εσωτερικό του».
Η ιστορία του «χρυσού τρένου» συνδέεται και με το χαμένο Δωμάτιο του Κεχριμπαριού, το οποίο λεηλατήθηκε από τους Ναζί το 1941 από παλάτι κοντά στο Λένινγκραντ. Το 2015, δύο άνδρες, οι Piotr Koper και Andreas Richter, υποστήριξαν πως εντόπισαν το τρένο χρησιμοποιώντας ειδικό ραντάρ, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον και συρροή κυνηγών θησαυρών στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.
Παρά την πρόσφατη επιστολή, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι ο αποστολέας δεν έχει αιτηθεί άδεια για ανασκαφές, ωστόσο εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω διερεύνησης.