Η εύθραυστη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και προσωπικά του προέδρου Τραμπ, απειλείται σοβαρά λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωσή της. Παρά την επίσημη δέσμευση για άμεση κατάπαυση του πυρός, το Κασμίρ συγκλονίστηκε από δυνατές εκρήξεις, ενώ στην πόλη Τζαμού καταγράφηκαν επιθέσεις με drones, σύμφωνα με αναφορές του Reuters.
Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πυρά και βλήματα στον ουρανό, χωρίς μέχρι στιγμής επίσημη τοποθέτηση από Ινδούς ή Πακιστανούς αξιωματούχους. Ο Ομάρ Αμπντουλάχ, πρωθυπουργός του Τζαμού και Κασμίρ, σχολίασε δηκτικά την κατάσταση, επισημαίνοντας με ανάρτησή του πως «αυτή δεν είναι εκεχειρία», συνοδεύοντας τα λόγια του με βίντεο από τις εκρήξεις.
Η Ινδία κατηγορεί ανοιχτά το Πακιστάν για παραβίαση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε πολλές περιοχές, από τη Σριναγκάρ έως την Πουντς. Οι ινδικές δυνάμεις έχουν ήδη διαταχθεί να απαντήσουν αναλογικά, χρησιμοποιώντας και οι ίδιες drones με πολεμικό φορτίο.
Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων προκαλεί ανησυχία για μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση, καθώς πρόκειται για τις χειρότερες εχθροπραξίες των τελευταίων 30 ετών μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων χωρών της Νότιας Ασίας. Η απειλή εμπλοκής των πυρηνικών οπλοστασίων πυροδότησε φόβους, παρότι επισήμως διαψεύστηκε ότι επίκειται συνεδρίαση του σχετικού στρατιωτικού συμβουλίου του Πακιστάν.
Εν μέσω αβεβαιότητας, οι δύο πλευρές υποστηρίζουν πως επιδιώκουν την ειρήνη, αν και αποφεύγουν να αναγνωρίσουν ρητά τον όρο «εκεχειρία» στις επίσημες δηλώσεις τους. Παρά τα συγχαρητήρια του Αμερικανού προέδρου για τη συμφωνία, η πραγματικότητα στο πεδίο μοιάζει να διαψεύδει κάθε έννοια σταθερότητας.