Η ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε το πώς δρούσε ένα οργανωμένο κύκλωμα διαφθοράς που λειτουργούσε σε κτηματολογικά γραφεία της Αττικής, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη εννέα ατόμων – έξι υπαλλήλων και τριών ιδιωτών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία, συνέργεια και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες για «γρηγορόσημα» σε υπαλλήλους Κτηματολογίου, οι οποίοι, μέσω ιδιωτών-μεσολαβητών, λάμβαναν αμοιβές 500–1.000 ευρώ για την επίσπευση υποθέσεων. Η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 56 άτομα – μεταξύ τους και μια υπάλληλος ΔΟΥ κατηγορούμενη για παραβίαση απορρήτου.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι το κύκλωμα λειτουργούσε από τον Οκτώβριο του 2024, με ιεραρχική δομή και κατανεμημένους ρόλους. Οι πληρωμές γίνονταν εκτός των υπηρεσιών, ενώ ηγετικό ρόλο είχε μια ιδιώτης, που συντόνιζε τη δράση και επικοινωνούσε απευθείας με υπαλλήλους.
Παρά την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων για την επιτάχυνση και διαφάνεια των διαδικασιών, η οργάνωση συνέχιζε απρόσκοπτα τη δράση της. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 150 περιπτώσεις επίσπευσης, με συνολικό όφελος άνω των 46.600 ευρώ.
Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν πάνω από 61.000 ευρώ, έγγραφα, ψηφιακές συσκευές, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κώστας Κυρανάκης δήλωσε πως οι πολίτες κατήγγειλαν, η κυβέρνηση έδωσε τα ψηφιακά εργαλεία και η ΕΛ.ΑΣ. έκανε μεθοδικά τη δουλειά της.