Σε έντονη αντίδραση προχωρούν οι δικηγόροι μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως «συνταγματικά ανεκτό» τον τεκμαρτό υπολογισμό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2013. Όπως σημειώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, «ο αγώνας μας για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης είναι ένας αγώνας αξιοπρέπειας για όλους και επιβίωσης των πιο αδύναμων».
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας επισημαίνει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε συνοπτικό δελτίο Τύπου πριν τη δημοσίευση της πλήρους απόφασης, γεγονός που δυσχεραίνει την ουσιαστική αξιολόγηση της κρίσης του Δικαστηρίου. «Δεν προκύπτει η κρίση του Δικαστηρίου επί βασικών λόγων ακύρωσης που προέβαλαν οι αιτούντες Δικηγορικοί Σύλλογοι και φορείς ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η Ολομέλεια προτίθεται, μόλις μελετήσει το πλήρες κείμενο, να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενη τη νομολογία της απόφασης Waldner κατά Γαλλίας (7.3.2024), βάσει της οποίας ενδέχεται να έχει παραβιαστεί το άρθρο 1 παρ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η αναφορά στον χρόνο έκδοσης της απόφασης από το ΣτΕ, καθώς, όπως υπογραμμίζεται, ολοκληρώθηκε μόλις 20 ημέρες μετά το κλείσιμο του φακέλου, κάτι που «δεν συνάδει με την καθυστέρηση που χαρακτηρίζει άλλες υποθέσεις, καθιστώντας το ΣτΕ ένα από τα πιο βραδυκίνητα ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Επιπλέον, η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η εξομοίωση των ελευθέρων επαγγελματιών με μισθωτούς, που επιχειρείται μέσω της τεκμαρτής φορολόγησης, έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματική σε παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ (1880 και 1888/2019), ενώ θεωρεί κοινωνικά άδικο το μέτρο, καθώς πλήττει τους πιο ευάλωτους επαγγελματίες, χωρίς σημαντική δημοσιονομική απόδοση.
Η ανακοίνωση κλείνει με κάλεσμα προς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση των επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων και να προχωρήσει στην κατάργηση του συγκεκριμένου φορολογικού πλαισίου, δηλώνοντας:
«Η φορολογική δικαιοσύνη είναι στοιχείο Δημοκρατίας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αυτή χωρίς αμφιταλαντεύσεις».