Σημαντικές εξελίξεις στη διπλωματική σκηνή καταγράφονται, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την άρνηση της Ρωσίας να τηρήσει την εκεχειρία στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παύει να διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για αδυναμία αποδοχής πλήρους κατάπαυσης του πυρός.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως αλλάζει την προσέγγισή του στη διπλωματική εμπλοκή και ότι δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις με τον ίδιο τρόπο. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τάμι Μπρους, σημείωσε πως η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά αποχωρεί από τον άμεσο ρόλο της ως διαμεσολαβητής.
Η ίδια υπογράμμισε πως πλέον είναι ευθύνη του Κιέβου και της Μόσχας να υποβάλουν «σαφείς» προτάσεις για την ειρήνευση και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε τις συνεχείς διεθνείς μετακινήσεις για διαμεσολάβηση – πλέον είναι καθήκον των δύο πλευρών να αναλάβουν δράση και να παρουσιάσουν ρεαλιστικά σχέδια για τη λήξη της σύγκρουσης. Ο Τραμπ αναγνωρίζει επίσης πως υπάρχουν και άλλα διεθνή ζητήματα που απαιτούν την προσοχή μας», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως θα τερματίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης αν καμία πλευρά δεν δεσμευτεί σοβαρά σε κατάπαυση του πυρός. Σε ανάρτησή του στο Truth Social, έγραψε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιο από τα δύο μέρη είναι υπερβολικά δύσκολο, θα τους πούμε απλώς πως είναι ανόητοι και θα αποχωρήσουμε».
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά τη δήλωση του Τζέι Ντι Βανς, αναπληρωτή του Τραμπ, ότι δεν προβλέπεται σύντομα τερματισμός του πολέμου.
Τελεσίγραφο από Ρούμπιο: «Ήρθε η ώρα για σαφείς προτάσεις από Ρωσία και Ουκρανία»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στις 29 Απριλίου πως έχει φτάσει η στιγμή για Ρωσία και Ουκρανία να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει χειροπιαστή πρόοδος, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσυρθούν από τον ρόλο του διαμεσολαβητή, όπως υπογράμμισε και η Τάμι Μπρους, επικαλούμενη τον Τραμπ.
«Φτάσαμε σε σημείο όπου χρειάζονται απτές πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα αποτελεί απόφαση του προέδρου. Αν δεν σημειωθεί πρόοδος, αποχωρούμε από το τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά.