Ο καθηγητής Δημήτρης Καρώνης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσίασε πόρισμα με τεχνικές απαντήσεις στα πέντε ερωτήματα που έθεσε ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για την τραγωδία στα Τέμπη.
1. Συστατικά των δειγμάτων:
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η ανάλυση των 183 δειγμάτων παρουσίασε οργανικές ενώσεις, πολλές εκ των οποίων μπορούν να προέρχονται από φυσικές διεργασίες του εδάφους, αλλά και από τεχνητές πηγές, όπως το λάδι σιλικόνης από τους μετασχηματιστές. Οι χημικές ενώσεις που εντοπίστηκαν δεν μπορούν πάντα να συσχετιστούν μονοσήμαντα με την πηγή τους.
2. Φορτωτικά έγγραφα εμπορικής αμαξοστοιχίας:
Ο Καρώνης τονίζει ότι, με βάση τις φορτωτικές και την αυτοψία της αστυνομίας, όλα τα εμπορευματοκιβώτια ήταν σφραγισμένα και δεν φέρουν ίχνη φωτιάς, συνεπώς τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων δεν συνδέονται με το περιεχόμενό τους.
3. Υλικά κατασκευής των συρμών:
Παρότι δεν υπάρχει αναλυτική καταγραφή των υλικών, ο καθηγητής εξηγεί ότι υλικά όπως πολυμερή, υφάσματα, χρώματα και μεταλλικά στοιχεία συμμετείχαν στην πυρκαγιά, παράγοντας οργανικές ενώσεις που εντοπίστηκαν στις αναλύσεις. Τα πολυμερή, κατά την καύση, παράγουν πτητικές και αρωματικές ενώσεις που αντιστοιχούν σε εκείνες που ανιχνεύθηκαν.
4. Έλαιο σιλικόνης μετασχηματιστών:
Κατά την πρόσκρουση, προκλήθηκε διαρροή σιλικονούχου ελαίου από τους μετασχηματιστές, μέρος του οποίου καύθηκε σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγοντας κυκλικά και γραμμικά σιλοξάνια, τα οποία επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
5. Φαινόμενο της «πύρινης σφαίρας»:
Ο σχηματισμός της «πύρινης σφαίρας» είναι πιθανός μέσω ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης. Τα έλαια σιλικόνης, αν και δεν καίγονται σε φυσιολογικές συνθήκες, μπορούν να αναφλεγούν σε θερμοκρασίες άνω των 300 °C. Η συμμετοχή τους στην πυρκαγιά θεωρείται λογική εξήγηση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας μετά τη σύγκρουση.
Συμπληρωματικά ευρήματα:
Το πόρισμα αναφέρει ότι δεν βρέθηκαν ενδείξεις ύπαρξης εύφλεκτου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία, βάσει των καταγραφών και των αυτοψιών της αστυνομίας. Τα εμπορευματοκιβώτια και οι ανοιχτές φορτάμαξες περιείχαν μόνο τα μεταλλικά φορτία που αναγράφονταν στα σχετικά έγγραφα.
Αντίθετη πραγματογνωμοσύνη:
Ο καθηγητής Πέτρος Τσακιρίδης, σε έκθεση που εκπόνησε για λογαριασμό της Πυροσβεστικής, κατέληξε πως τα μεταλλικά υπολείμματα που εξετάστηκαν δεν φέρουν ίχνη καύσης ή έκρηξης, αλλά μόνο αλλοιώσεις από μηχανική πρόσκρουση.
Η δικογραφία περιλαμβάνει πλήθος άλλων τεχνικών αναφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη.