Με συντριπτική πλειοψηφία 95% κατά των βασικών αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι δικαστικοί λειτουργοί δίνουν το σύνθημα για νέα φάση αντίδρασης, με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) να ετοιμάζει εκστρατεία εντός και εκτός συνόρων.
Το αποτέλεσμα της πρόσφατης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας της ΕνΔΕ ενίσχυσε τη δυναμική αντίθεσης στις προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις, ενώ είχε προηγηθεί διήμερη διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Ένωση εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει ξανά το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, υπογραμμίζοντας ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αγνοεί τις θέσεις του Δικαστικού Σώματος» και πως, αν υιοθετηθούν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, αυτό θα οδηγήσει σε «σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας του δικαιοδοτικού έργου».
Στην ανακοίνωσή της η ΕνΔΕ απευθύνει κάλεσμα προς την πολιτική ηγεσία: «Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου και τον Πρωθυπουργό της χώρας, να ακούσουν προσεκτικά τις εύλογες επιφυλάξεις μας και να προβούν στις ανάλογες νομοθετικές διορθώσεις».
Τονίζεται, επίσης, πως η Ένωση δίνει αγώνα για «την ποιοτικότερη, αποτελεσματικότερη και περισσότερο αξιόπιστη Δικαιοσύνη», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ένα σπουδαίο κοινωνικό αίτημα» που αφορά «πρωτίστως τον λαό».
Οι επόμενες κινήσεις της ΕνΔΕ
Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκαν τα εξής:
Αποστολή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα πολιτικά κόμματα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Υποβολή των επίσημων θέσεων της Ένωσης στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Συνέχιση επαφών με το Υπουργείο και επιδίωξη συνάντησης με τον Υπουργό.
Παρουσίαση των θέσεων της ΕνΔΕ κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή.
Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Προτάσεις για πιο δυναμικές κινήσεις, όπως νέα διακοπή συνεδριάσεων, αποχή από τη δημοσίευση αποφάσεων ή διαμαρτυρία στο Υπουργείο, απορρίφθηκαν προς το παρόν ως «ατελέσφορες».
Η ανακοίνωση της ΕνΔΕ καταλήγει: «Κάθε μέτρο που λαμβάνουμε και προκηρύσσουμε πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δυναμική της στιγμής […] να διατηρεί τα βασικά μας αγωνιστικά όπλα και για το μέλλον, να είναι με λίγα λόγια προσγειωμένο στην πραγματικότητα».