Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα, μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βεγγάζη με την κήρυξη της Ευρωπαϊκής Αποστολής ως ανεπιθύμητης, ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ – γιος του στρατάρχη Χαφτάρ και πολιτικός του σύμβουλος – επισκέφθηκε απροειδοποίητα τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιό.
Ο κ. Μανδαλιός είναι ο πατέρας της Αγγέλας και του Φίλιππου, δύο εκ των μελών της ελληνικής αποστολής που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα του Σεπτεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης – που έγινε ενώπιον καμερών και φωτογράφων – ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ μίλησε με θερμά λόγια για τη στήριξη της Ελλάδας στις καταστροφικές πλημμύρες και διαβεβαίωσε: «Δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας η χθεσινή κίνηση».
Παράλληλα, παρέδωσε στον κ. Μανδαλιό τιμητική πλακέτα και ειδική διακήρυξη του πατέρα του, στη μνήμη των αδικοχαμένων μελών της ελληνικής αποστολής που βρέθηκαν στη Λιβύη με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το διπλωματικό επεισόδιο που προηγήθηκε, προκλήθηκε από την απόφαση του Χαφτάρ να μην δεχθεί σε συνάντηση την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία – μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης – εξαιτίας της προηγούμενης επίσκεψής τους στην Τρίπολη. Αποτέλεσμα ήταν ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς και υπουργοί από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, να παραμείνουν για ώρες στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, μέχρι να καταστεί σαφές πως η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί.
Τα αεροπλάνα των Ευρωπαίων αξιωματούχων προσγειώθηκαν κανονικά και οι ίδιοι οδηγήθηκαν στον χώρο VIP του αεροδρομίου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ανακοινώθηκε ότι ο Χαφτάρ αρνείται να έχει χωριστές συναντήσεις και δέχεται να συνομιλήσει μόνο παρουσία της λεγόμενης «κυβέρνησης της Βεγγάζης».
Ο Επίτροπος Μπρούνερ αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι η εντολή του αφορά αποκλειστικά συνάντηση με τον ίδιο τον Χαφτάρ και μόνο για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, δεδομένου ότι ούτε η Ε.Ε. ούτε ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Βεγγάζης – η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι αυτή της Τρίπολης υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Η άρνηση του Μπρούνερ προκάλεσε την αντίδραση του Χαφτάρ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι χωρίς την παρουσία των υπουργών του δεν θα υπάρξει καμία επαφή. Η συνάντηση ακυρώθηκε, και λίγο αργότερα η κυβέρνηση της Βεγγάζης χαρακτήρισε επισήμως τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Επιτρόπου, ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα», ζητώντας την άμεση αποχώρησή τους από τη χώρα.