Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη υπογράψει επιστολές προς 12 χώρες, στις οποίες καθορίζονται τα επίπεδα δασμών που θα επιβληθούν στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ. Οι επιστολές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποσταλούν τη Δευτέρα, με σαφές μήνυμα τύπου «ας το κάνουμε ή ας το αφήσουμε».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One κατά τη διάρκεια μετάβασης στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκαλύψει τις χώρες που εμπλέκονται, δηλώνοντας πως «αυτό θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα».
Αρχικά, είχε γίνει λόγος για αποστολή των πρώτων επιστολών την Παρασκευή – που είναι εθνική εορτή στις ΗΠΑ – ωστόσο το χρονοδιάγραμμα άλλαξε. Ο ίδιος ανέφερε: «Υπέγραψα κάποιες επιστολές και θα αποσταλούν τη Δευτέρα, πιθανώς δώδεκα», προσθέτοντας πως αφορούν «διαφορετικά χρηματικά ποσά, διαφορετικά ποσά δασμών».
Η προσέγγιση της διαπραγμάτευσης μέσω επιστολών, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι πιο αποτελεσματική: «Οι επιστολές είναι καλύτερες… πολύ πιο εύκολο να στείλεις μια επιστολή».
Παρότι είχαν προαναγγελθεί συνομιλίες με δεκάδες χώρες, σημαντικοί εμπορικοί εταίροι όπως η Ιαπωνία και η Ε.Ε. δεν κατέληξαν σε συμφωνία, γεγονός που ώθησε την αμερικανική πλευρά να κλιμακώσει τις πιέσεις.
Μέχρι στιγμής, εμπορικές συμφωνίες έχουν επιτευχθεί μόνο με:
Βρετανία, η οποία εξασφάλισε διατήρηση του συντελεστή 10% και προτιμησιακή μεταχείριση για τομείς όπως τα αυτοκίνητα και οι κινητήρες αεροσκαφών.
Βιετνάμ, με τους δασμούς να περιορίζονται στο 20% από το αρχικό 46%, ενώ πολλά αμερικανικά προϊόντα αποκτούν προνομιακή είσοδο στη βιετναμέζικη αγορά.
Αντίθετα, η αναμενόμενη συμφωνία με την Ινδία δεν προχώρησε, ενώ η Ε.Ε. δεν κατάφερε σημαντική πρόοδο, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να εξετάζουν πλέον την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για να αποφύγουν περαιτέρω επιβαρύνσεις.
Η εμπορική ένταση με την Ε.Ε. κλιμακώθηκε, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 9 Ιουλίου, θα επιβληθούν δασμοί 17% στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα και ενδεχομένως 20% σε όλες τις εξαγωγές από την Ε.Ε..
Το τελεσίγραφο αυτό μεταφέρθηκε σε επαφές στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους πρεσβευτές των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. Η αμερικανική πλευρά απαιτεί εξαιρέσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις από ευρωπαϊκούς κανονισμούς και μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Ε.Ε. απέναντι στις ΗΠΑ.